Spring naar content

Training professionals

De groepsdynamiek zichtbaar op tafel

Ben je leerkracht of groepsleider en zoek je naar een tool die de processen binnen de groep inzichtelijk maakt? Dan is GroepsGeluk een uitstekende keuze. Door middel van houten poppetjes, picto's en symbolen laten de leerlingen zien wat er onderhuids speelt en wat er achter gedrag schuilgaat.

Doel

Wanneer je de dynamiek zichtbaar maakt van je klas of groep, heb je als leerkracht/ groepsleider direct handvatten om in lastige situaties snel de balans te herstellen. Met een groepsopstelling maken leerlingen hun interne proces en beleving extern. Hierdoor krijgen zowel de leerkracht als de leerlingen inzicht in de processen die spelen in de groep. Je kunt daarbij denken aan pestsituaties, ruzies, groepsdruk, onderlinge irritaties, maar ook vriendschappen.

Training

Door de tweedaagse training GroepsGeluk - systemisch werken in de klas - , kun je als leerkracht en groepsleider de methode GroepsGeluk eigen maken. Hierdoor heb je een effectieve tool in handen om een fijn pedagogisch klimaat te creëren.

Voor wie

Voor leerkrachten en coaches die werkzaam zijn in het basis- en middelbaar onderwijs en andere professionals die met groepen kinderen en/of jongeren en volwassenen werken. De training is individueel of met een geheel team te volgen. De training is op basis van 16 effectieve contacturen en vereist 14 uur zelfstudie in de vorm van stage en verdieping.

Niveau

GroepsGeluk is een post hbo-training. Dit betekent dat we ervan uitgaan dat onze deelnemers een hbo-denkniveau bezitten.

Datums schooljaar 2023/2024:

Groep 1 basistraining: do. 7 sept. met woe. 11 okt.

Groep 2 basistraining: woe. 8 nov. met woe. 13 dec.

GroepsGelukCoach Intern: woe. 29 & do. 30 nov.

Dag 3: werkvormen & praktijk: woe. 17 jan.

Groep 3 basistraining: do. 18 jan. met do. 8 feb.

Groep 4 basistraining: woe. 20 mrt. met woe. 17 april

Dag 3: werkvormen & praktijk: do. 4 april

Groep 5 basistraining: do. 18 april met do. 16 mei

Dag 3: werkvormen & praktijk: woe. 15 mei

GroepsGelukCoach Intern: woe. 5 & do. 6 juni

Groep 6 basistraining: woe. 29 mei met do. 4 juli

Dag 3: werkvormen & praktijk: woe. 3 juli

 

Datums schooljaar 2024/2025:

Groep 1 basistraining: woe. 11 sept. met do 3 okt.

Dag 3: werkvormen & praktijk: woe. 9 okt.

Groep 2 basistraining: do. 14 nov. met do. 12 dec.

GroepsGelukCoach Intern: woe. 27 & do. 28 nov.

Dag 3: werkvormen & praktijk: woe. 8 jan.

Groep 3 basistraining: woe 15 jan. met woe. 20 mrt.

Groep 4 basistraining: do. 13 mrt. met woe. 23 april

Groep 5 basistraining: woe. 19 mrt. met do. 17 april

Dag 3: werkvormen & praktijk: woe. 21 mei

Groep 6 basistraining: woe. 14 mei met woe. 11 juni

GroepsGelukCoach Intern: woe. 18 & do. 19 juni

Dag 3: werkvormen & praktijk: vrij. 27 juni

Reviews

De dag is voorbij gevlogen. De manier waarop Desiree je meeneemt in haar verhaal, zo open en eerlijk is heel fijn. Daarnaast krijg je veel praktische opdrachten, je leert door het te doen. Ook is mijn kijk op de klas en organisatie veranderd. In de klas geeft het een heel duidelijke stand van zaken met hoe het in de klas is. Ik heb na deze 2 dagen al mooie inzichten gekregen door te werken met groepsgeluk. Ik ga er dan ook zeker mee door!

- Monique
Leerkracht en gedragsspecialist 3 en 4

Erg verrijkend, mooie inzichten bij mezelf maar ook met welke bril je naar een groep en organisatie kunt kijken. Inspirerende leider van de cursus, gelijk praktisch zodat je de volgende dag ermee aan de slag kunt. Mooi tempo in de cursus, heerlijke lunch en de groepsgrootte is erg fijn. Veilige setting, zodat er genoeg ruimte is om vragen te stellen en emoties te laten landen. 

- Silke
Leerkracht en rekenspecialist

De GroepsGeluk training geeft handvaten om het onzichtbare zichtbaar te maken in je groep.

Het is heel persoonlijk en er is veel tijd om te oefenen.

- Sam
Leerkracht groep 7/8

De cursus was heel interessant, verrijkend, afwisselend en praktisch. Je kunt na de cursus meteen aan de slag met groepsgeluk in je klas.

- Anneliese
Directeur

Ik heb de dagen als waardevol ervaren. Hoe je meer op je gevoel mag vertrouwen en vanuit daaruit mag handelen. Zonder te willen sturen. Ruimte geven om dingen te laten ontstaan en ruimte voor gevoel en open gesprekken. Dit levert zoveel mooie inzichten. En balans in je groep.

- Niki
Leerkracht

fijn en leerzaam! Wat een krachtige en prachtige methode!

- Meike
Intern begeleider

Wat een fijne twee dagen heb ik gehad. Na de eerste dag heb ik een sessie in mijn klas gedaan en hoewel mijn gevoel iets anders was, bleek dat het de kinderen al heel veel (rust) heeft gegeven. De meeste kinderen stonden er echt open voor. Bij de tweede sessie, stonden de poppetjes heel anders dan de eerste sessie en de kinderen vragen er nu ook om. Ze vinden het een heel fijne manier om dingen bespreekbaar te maken. Je kunt zelf ook heel veel informatie halen uit de manier waarop de poppetjes staan.

- Evelien
leerkracht en gedragsspecialist

Een prachtige tool die zichtbaar maakt wat speelt in de groep.

Wat strek was in de training: De wijze van overbrengen van de theorie door Desiree. De hoeveelheid informatie en input geeft een stevige basis om op voort te bouwen.

- Simone
leerkracht groep  8 

Warm en veilig is wat het eerste in mij opkomt. Interessant en boeiend ook. Prachtig materiaal! Èn een trainster met mega veel bevlogenheid die je “voelt” waardoor je aangestoken wordt en gelijk aan de slag wil met GroepsGeluk

- Irene
Schoolopleider

Door GroepsGeluk in te zetten wordt er inzicht geboden in hetgeen er in een groep speelt waarop verder ingezoomd kan worden. Groepsgeluk biedt hiervoor een duidelijke werkwijze en aantrekkelijke materialen. De training geeft, met een afwisselend programma, hier de juiste tools voor. Ook wordt er aandacht besteed aan de theorie.

- Ineke
Intern begeleider

Inspirerend. Mooi om te zien hoe je, zonder dat je als volwassene teveel de antwoorden aanreikt, kinderen inzicht geeft in situaties en eigenaarschap geeft in het beïnvloeden daarvan!

- Brigitte
Intern begeleider 

Groepsgeluk is een toegankelijke training die makkelijk is toe te passen in de praktijksituatie. Door middel van het gebruik van poppetjes wordt er een soort van afstand gecreëerd, waardoor het voor kinderen gemakkelijker wordt om over zichzelf (het poppetje) te praten.

- Kim
Leerkracht groep 4/5

Inspirerend, positief, en een echte aanrader voor iedereen in het onderwijs

- Anneke
Intern begeleider

Inspirerend en waardevol. De casus was leerzaam. De oefening van alleen luisteren vond ik interessant.

- Loïs
Orthopedagoog

Zeer waardevol, veel dingen vallen op zijn plek na de theorie. Duidelijk en interactief uitgelegd.

- Laura
Leerkracht groep 8

De training Groepsgeluk geeft veel inzicht in de systemen die spelen in de klas. Door het voor je te zien in de klas van gevoelens is het voor iedereen duidelijk. Voor de trainer kan met deze methode de ui langzaam afgepeld worden en tot de kern van een probleem of terugkerend systeem gekomen worden. Zeer waardevol voor de groep en de leerkrachten van de groep

- Jennifer
Leerkracht en Rots en Watertrainer

Zeer waardevol, inspirerende dagen gehad. Mooie aanvulling op ons SEO onderwijs. Je leert de kinderen te praten over gevoelens en dat alles er mag zijn.

- Marinke
Groepsleerkracht

Het werken met deze methode geeft een kind mooie handvatten om hun emotie/ gevoel te delen met de groep. Het visueel maken van deze gevoelens helpt andere leerlingen om elkaar/ de desbetreffende leerling beter te begrijpen. Dit komt het groepsklimaat enorm ten goede.

- Monique
Leerkracht

Met GroepsGeluk wordt in een prettige en open sfeer groepsdynamica op een vernieuwende manier besproken en inzichten gegeven in de rol die men daarin speelt.

- Kristel
Leerkracht

Een mooie en waardevolle training waarin je leert om op een andere manier naar je groep te kijken.

- Paul
Leerkracht

De trainingen van Groepsgeluk leren je hoe je er als groepsgeluk leerkracht voor kunt zorgen dat je in je groep zichtbaar kunt maken wat er speelt.
Door middel van neutrale vraagstellingen en het neerzetten/leggen van materialen ontstaat er een beeld van relaties en daarbij horende gevoelens in de groep.

- Vivian
Leerkracht

De training geeft ruimte om zelf ook te oefenen met de materialen. Je wordt meegenomen in de theorie om vervolgens ook zelf te ervaren hoe het werken met poppetje gaat. Prettige manier van een training volgen.

- Melissa
Schoolmaatschappelijk Werker

 

Tijd
van 9.00-17.00 uur 

Locatie*
Cordium, Centrum voor Groei en Ontwikkeling, de Ruyterstraat 65, 6512 GB Nijmegen. Ook is de training voor teams op locatie mogelijk. Vraag vrijblijvend naar de mogelijkheden.

Goed om te weten

Systemisch werken kan wat onder de oppervlakte speelt zichtbaar maken; dat is mooi, maar niet iets wat je 'zomaar' even doet. Bij GroepsGeluk vinden we het belangrijk dat degenen die de training volgen, zorgvuldig hun kennis en kunde in kunnen zetten. We vragen daarom het volgende van je: 

 • GroepsGeluk is een post hbo-training. Dit betekent dat we ervan uitgaan dat onze deelnemers een hbo-denkniveau bezitten.
 • We vragen in het aanmeldformulier naar je motivatie en werkervaring, zodat we aan je verwachtingen kunnen voldoen.
 • Wanneer je niet alleen in je eigen groep aan de slag wilt, sluit je je aan bij het snel groeiende GroepsGeluk netwerk van gecertificeerde GroepsGelukCoaches.

 

Gecertificeerde GroepsGelukCoaches

Wanneer je met GroepsGeluk ook andere klassen wilt gaan coachen, word je verondersteld leerkracht te zijn en/of kindertherapeut met een hbo-denkniveau. Je bent systemisch opgeleid of bereid dit aan je expertise toe te voegen. De tweedaagse training sluit je af met een Portfolio op het GroepsGelukPlatform. Dit is gevuld met vier goed beoordeelde casussen van GroepsGeluk. Je neemt deel aan de professionaliseringsdagen van GroepsGeluk.

Wanneer je vanuit je eigen praktijk/ bedrijf GroepsGeluk wilt inzetten in groepen, klassen, teams is het noodzakelijk om je aan te melden voor het GroepsGelukTeam. Zo kunnen we 'samen sterk' het onderwijs ondersteunen met systemisch werk en blijft de kwaliteit hoog. Voor verschillende gebieden in Nederland is inmiddels een wachtlijst. Om teleurstelling te voorkomen is het handig om hiernaar te informeren.

Kosten
De kosten van de training zijn € 1175,-* . Dit is inclusief:

 • de tweedaagse training
 • koffie, thee en een heerlijke lunch
 • de handgeschilderde GroepsGeluk startset
 • de GroepsGeluk uitbreidingsset
 • de GroepsGelukBus
 • de GroepsGeluk infographic op zeildoek van 50 x 55 cm
 • het praktische GroepsGeluk handboek
 • het GroepsGeluk deelnamecertificaat
 • mogelijkheid om deel te nemen op het GroepsGelukPlatform voor actuele informatie, forum en alle downloads.

* Leerkrachten hebben recht op € 500,- budget (per 1FTE) voor bijscholing per jaar. Voor meerdere leerkrachten van één school is een korting mogelijk door het GroepsGeluk materiaal te delen. Ook is het mogelijk om als team van een school de training te volgen, neem hiervoor contact op. 

De training is op basis van 16 effectieve contacturen en vereist 14 uur zelfstudie in de vorm van stage en verdieping. Dit kan binnen de eigen school of praktijk in groepsverband of in individuele trajecten.

Enthousiast geworden en wil je ook aan de slag met GroepsGeluk?

Meld je dan aan voor de training via onderstaande button!

groepsgeluk met ruimte