Spring naar content

Training leerkrachten

De groepsdynamiek zichtbaar op tafel

Ben je leerkracht, coach of groepsleider en op zoek naar een manier om meer rust en balans in de klas te creëren?

GroepsGeluk is een systemische methode waarbij de kinderen zelf kunnen delen wat er onderhuids speelt en schuilgaat achter gedrag, door middel van houten poppetjes, picto's en symbolen op tafel.

In de basistraining van GroepsGeluk leer je hoe je dit kunt begeleiden en direct de balans kunt herstellen. 

 

GG_Elke.Still019-2

Je wilt

 • Rust in je groep en/ of  team
 • Een fijn pedagogisch klimaat
 • Kijken achter gedrag
 • Zicht op onzichtbare knelpunten
 • Grip op de groepsdynamiek
 • De balans herstellen
 • Nieuwe verbindingen
GroepsGeluk Training - Coaching
Leerkrachten, intern begeleiders, directeuren, coaches en therapeuten deden de training groepsgeluk voor professionals.

Doel

Wanneer je de dynamiek zichtbaar maakt van je klas of groep, heb je als leerkracht/ groepsleider direct handvatten om in lastige situaties snel de balans te herstellen. Met een groepsopstelling maken leerlingen hun interne proces en beleving extern. Hierdoor krijgen zowel de leerkracht als de leerlingen inzicht in de processen die spelen bij het kind en in de groep. Je kunt daarbij denken aan pestsituaties, ruzies, groepsdruk, onderlinge irritaties, maar ook vriendschappen.

Training

Door de tweedaagse training GroepsGeluk - systemisch werken in de klas - , kun je als leerkracht en groepsleider de methode GroepsGeluk eigen maken. Hierdoor kun je direct de juiste balans in je groep bewerkstelligen, doordat je een effectieve tool in handen hebt om een fijn pedagogisch klimaat te creëren.

Voor wie

Voor leerkrachten en coaches die werkzaam zijn in het basis- en middelbaar onderwijs en andere professionals die met groepen kinderen en/of jongeren en volwassenen werken. De training is individueel of met een geheel team te volgen.

GroepsGeluk training voor professionals

Datums schooljaar 2023/2024:

Groep 1 basistraining: do. 7 sept. met woe. 11 okt.

Groep 2 basistraining: woe. 8 nov. met woe. 13 dec.

GroepsGelukCoach Intern: woe. 29 & do. 30 nov.

Dag 3: werkvormen & praktijk: woe. 17 jan.

Groep 3 basistraining: do. 18 jan. met do. 8 feb.

Groep 4 basistraining: woe. 20 mrt. met woe. 17 april

Dag 3: werkvormen & praktijk: do. 4 april

Groep 5 basistraining: do. 18 april met do. 16 mei

Dag 3: werkvormen & praktijk: woe. 15 mei

GroepsGelukCoach Intern: woe. 5 & do. 6 juni

Groep 6 basistraining: woe. 29 mei met do. 4 juli

Dag 3: werkvormen & praktijk: woe. 3 juli

 

Datums schooljaar 2024/2025:

Groep 1 basistraining: woe. 11 sept. met do 3 okt.

Dag 3: werkvormen & praktijk: woe. 9 okt.

Groep 2 basistraining: do. 14 nov. met do. 12 dec.

GroepsGelukCoach Intern: woe. 27 & do. 28 nov.

Dag 3: werkvormen & praktijk: woe. 8 jan.

Groep 3 basistraining: woe 15 jan. met woe. 20 mrt.

Groep 4 basistraining: do. 13 mrt. met woe. 23 april

Groep 5 basistraining: woe. 19 mrt. met do. 17 april

Dag 3: werkvormen & praktijk: woe. 21 mei

Groep 6 basistraining: woe. 14 mei met woe. 11 juni

GroepsGelukCoach Intern: woe. 18 & do. 19 juni

Dag 3: werkvormen & praktijk: vrij. 27 juni

Reviews

De dag is voorbij gevlogen. De manier waarop Desiree je meeneemt in haar verhaal, zo open en eerlijk is heel fijn. Daarnaast krijg je veel praktische opdrachten, je leert door het te doen. Ook is mijn kijk op de klas en organisatie veranderd. In de klas geeft het een heel duidelijke stand van zaken met hoe het in de klas is. Ik heb na deze 2 dagen al mooie inzichten gekregen door te werken met groepsgeluk. Ik ga er dan ook zeker mee door!

- Monique
Leerkracht en gedragsspecialist 3 en 4

Erg verrijkend, mooie inzichten bij mezelf maar ook met welke bril je naar een groep en organisatie kunt kijken. Inspirerende leider van de cursus, gelijk praktisch zodat je de volgende dag ermee aan de slag kunt. Mooi tempo in de cursus, heerlijke lunch en de groepsgrootte is erg fijn. Veilige setting, zodat er genoeg ruimte is om vragen te stellen en emoties te laten landen. 

- Silke
Leerkracht en rekenspecialist

De GroepsGeluk training geeft handvaten om het onzichtbare zichtbaar te maken in je groep.

Het is heel persoonlijk en er is veel tijd om te oefenen.

- Sam
Leerkracht groep 7/8

De cursus was heel interessant, verrijkend, afwisselend en praktisch. Je kunt na de cursus meteen aan de slag met groepsgeluk in je klas.

- Anneliese
Directeur

Ik heb de dagen als waardevol ervaren. Hoe je meer op je gevoel mag vertrouwen en vanuit daaruit mag handelen. Zonder te willen sturen. Ruimte geven om dingen te laten ontstaan en ruimte voor gevoel en open gesprekken. Dit levert zoveel mooie inzichten. En balans in je groep.

- Niki
Leerkracht

fijn en leerzaam! Wat een krachtige en prachtige methode!

- Meike
Intern begeleider

Wat een fijne twee dagen heb ik gehad. Na de eerste dag heb ik een sessie in mijn klas gedaan en hoewel mijn gevoel iets anders was, bleek dat het de kinderen al heel veel (rust) heeft gegeven. De meeste kinderen stonden er echt open voor. Bij de tweede sessie, stonden de poppetjes heel anders dan de eerste sessie en de kinderen vragen er nu ook om. Ze vinden het een heel fijne manier om dingen bespreekbaar te maken. Je kunt zelf ook heel veel informatie halen uit de manier waarop de poppetjes staan.

- Evelien
leerkracht en gedragsspecialist

Een prachtige tool die zichtbaar maakt wat speelt in de groep.

Wat strek was in de training: De wijze van overbrengen van de theorie door Desiree. De hoeveelheid informatie en input geeft een stevige basis om op voort te bouwen.

- Simone
leerkracht groep  8 

Warm en veilig is wat het eerste in mij opkomt. Interessant en boeiend ook. Prachtig materiaal! Èn een trainster met mega veel bevlogenheid die je “voelt” waardoor je aangestoken wordt en gelijk aan de slag wil met GroepsGeluk

- Irene
Schoolopleider

Door GroepsGeluk in te zetten wordt er inzicht geboden in hetgeen er in een groep speelt waarop verder ingezoomd kan worden. Groepsgeluk biedt hiervoor een duidelijke werkwijze en aantrekkelijke materialen. De training geeft, met een afwisselend programma, hier de juiste tools voor. Ook wordt er aandacht besteed aan de theorie.

- Ineke
Intern begeleider

Inspirerend. Mooi om te zien hoe je, zonder dat je als volwassene teveel de antwoorden aanreikt, kinderen inzicht geeft in situaties en eigenaarschap geeft in het beïnvloeden daarvan!

- Brigitte
Intern begeleider 

Groepsgeluk is een toegankelijke training die makkelijk is toe te passen in de praktijksituatie. Door middel van het gebruik van poppetjes wordt er een soort van afstand gecreëerd, waardoor het voor kinderen gemakkelijker wordt om over zichzelf (het poppetje) te praten.

- Kim
Leerkracht groep 4/5

Inspirerend, positief, en een echte aanrader voor iedereen in het onderwijs

- Anneke
Intern begeleider

Inspirerend en waardevol. De casus was leerzaam. De oefening van alleen luisteren vond ik interessant.

- Loïs
Orthopedagoog

Zeer waardevol, veel dingen vallen op zijn plek na de theorie. Duidelijk en interactief uitgelegd.

- Laura
Leerkracht groep 8

De training Groepsgeluk geeft veel inzicht in de systemen die spelen in de klas. Door het voor je te zien in de klas van gevoelens is het voor iedereen duidelijk. Voor de trainer kan met deze methode de ui langzaam afgepeld worden en tot de kern van een probleem of terugkerend systeem gekomen worden. Zeer waardevol voor de groep en de leerkrachten van de groep

- Jennifer
Leerkracht en Rots en Watertrainer

Zeer waardevol, inspirerende dagen gehad. Mooie aanvulling op ons SEO onderwijs. Je leert de kinderen te praten over gevoelens en dat alles er mag zijn.

- Marinke
Groepsleerkracht

Het werken met deze methode geeft een kind mooie handvatten om hun emotie/ gevoel te delen met de groep. Het visueel maken van deze gevoelens helpt andere leerlingen om elkaar/ de desbetreffende leerling beter te begrijpen. Dit komt het groepsklimaat enorm ten goede.

- Monique
Leerkracht

 

Tijd
van 9.00-17.00 uur 

Locatie*
Cordium, Centrum voor Groei en Ontwikkeling, de Ruyterstraat 65, 6512 GB Nijmegen. Ook is de training voor teams op locatie mogelijk. Vraag vrijblijvend naar de mogelijkheden.

Goed om te weten

Systemisch werken kan wat onder de oppervlakte speelt zichtbaar maken; dat is mooi, maar niet iets wat je ‘zomaar’ even doet. Bij GroepsGeluk vinden we het belangrijk dat degenen die de training volgen, zorgvuldig hun kennis en kunde in kunnen zetten. We vragen daarom het volgende van je: 

 • GroepsGeluk is een post hbo-training. Dit betekent dat we ervan uitgaan dat onze deelnemers een hbo-denkniveau bezitten.
 • We vragen in het aanmeldformulier naar je motivatie en werkervaring, zodat we aan je verwachtingen kunnen voldoen.
 • Wanneer je niet alleen in je eigen groep aan de slag wilt, sluit je je aan bij het snel groeiende GroepsGeluk netwerk van gecertificeerde GroepsGelukCoaches.
referenties

Referenties

GroepsGeluk heeft me veel gebracht; nieuwe inzichten, nieuwsgierigheid naar en enthousiasme over het systemisch werken. Daarnaast heb ik in de klas ondervonden wat het doet...het is magisch wat er gebeurt als de poppetjes geplaatst worden. Ik weet zeker dat dit voor een hoop GroepsGeluk gaat zorgen!!

- Vanny Gorissen

Ik startte met twijfels omdat ik al zoveel cursussen en trainingen heb gedaan dat ik me afvroeg of het me genoeg zou brengen. Ik zocht een verbinding tussen mijn systemische hulpverleen achtergrond en het onderwijs. Ik keek met kritische blik naar Désirée en haar manier van presenteren.  Per minuut raakte ik meer geboeid en enthousiast. Na 2 dagen had ik al allerlei plannen in mijn hoofd om te gaan doen met onze leerlingen, leerkrachten, docenten en managers! Want een school is een systeem en dat heeft Désirée op een professionele manier weer bij me wakker gemaakt. Geweldig! Een aanrader voor iedereen op elke plek van de werkvloer.

- Marleen Schulte

Ik heb genoten van de tweedaagse. Désirée vertelt levendig en waarheidsgetrouw. De informatie is dus echt en doorleefd, iets wat ik altijd als aangenaam ervaar. De hand-outs zijn duidelijk uitgeschreven. De uitleg en het theoretische deel nam een groot deel van de tijd in beslag en toch werd er ook tijd voorzien waarin we zelf ook aan de slag konden gaan.

- Vicky Nuyts

GroepsGeluk is een praktische cursus die een mooie vertaling maakt van het systemisch werken naar de klas. Met deze cursus kun je morgen direct starten in je groep of een groep ondersteunen vanuit je rol als begeleider.

- Annemarie Laseur

GroepsGeluk is een zeer verhelderende en praktisch bruikbare training, die mooie handvatten biedt om de systemische dynamiek van je klas zichtbaar en bespreekbaar te maken. De training heeft een goed evenwicht tussen theorie en praktijk. De prachtige, met zorg gekozen materialen, een enthousiaste trainster, die met passie haar verhaal vertelt en hele fijne locatie maken dat ik zeer tevreden ben over deze training

- Annelies van der Werf

Wat een geluk om met GroepsGeluk te mogen werken! Als intern begeleider heb ik GroepsGeluk al op verschillende manieren in kunnen zetten. Middels groepssessies hebben leerkrachten en leerlingen een beter beeld gekregen van de onderlinge verhoudingen in een groep en hoe een ieder zich in de groep voelt. Verder heb ik het materiaal verschillende keren ingezet om de onderlinge verhoudingen/spanningen bij vrienden en vriendinnengroepjes zichtbaar te maken. Dit geeft helderheid en rust bij de leerlingen. Wanneer leerlingen me in de school tegenkomen, vragen ze regelmatig: "Wanneer mogen we weer met de poppetjes?". Het spreekt ze dus aan en het is heel dankbaar om op deze manier met leerlingen aan de slag te mogen gaan.

- Liesbeth Koster

De training GroepsGeluk heeft mij als coach net even het zetje gegeven om niet alleen met professionals en ouders, maar ook met kinderen en jongeren systemisch aan de slag te gaan. De methodiek zit goed in elkaar en is doorleefd, het materiaal is prachtig en de trainster is ook na de tweedaagse nog van harte bereid om mee te denken. Fijne basis voor een nieuw avontuur!

- Agnes van der Sluijs

Het hele team

Het is ook mogelijk om met het hele team opgeleid te worden tot GroepsGeluk school. GroepsGeluk is meer dan alleen een methode voor sociaal emotionele vorming in het onderwijs. GroepsGeluk maakt de wereld mooier door binnen het onderwijs systemisch denken en werken als vanzelfsprekend te maken. Alles voor een gezond en prettig pedagogisch klimaat.

GroepsGeluk Contact opnemen

Kosten
De kosten van training zijn € 1.070,-* . Dit is inclusief:

 • tweedaagse training op locatie
 • koffie, thee en een heerlijke lunch
 • de handgeschilderde GroepsGeluk startset
 • de GroepsGeluk uitbreidingsset
 • de GroepsGelukBus
 • de GroepsGeluk route op zeildoek van 65 x 50 cm
 • de GroepsGeluk wetmatigheden op zeildoek van 50 x 55 cm
 • het praktische GroepsGeluk handboek
 • én het GroepsGeluk deelnamecertificaat
 • Mogelijkheid om deel te nemen aan het Groepsgeluk platform voor actuele informatie, forum en alle downloads.

* Leerkrachten hebben recht op € 500,- budget (per 1FTE) voor bijscholing per jaar. Voor meerdere leerkrachten van één school is een korting mogelijk door het groepsgeluk materiaal te delen. Ook is het mogelijk om als team van een school de training te volgen, neem hiervoor contact op. 

 

Wil je ook aan de slag met Groepsgeluk?

Meld je dan aan voor de training via onderstaande button!

GroepsGeluk Logo
Groepsgeluk poppetjes
Groepsgeluk poppetjes
Groepsgeluk poppetjes
Groepsgeluk poppetjes
Groepsgeluk poppetjes
Groepsgeluk poppetjes
Groepsgeluk poppetjes
Groepsgeluk poppetjes
Groepsgeluk poppetjes
Groepsgeluk poppetjes
GroepsGeluk poppetjes - materiaal - copy - copy - copy - copy - copy - copy - copy - copy
Zichtbaar maken geeft rust
Zichtbaar maken geeft rust
GroepsGeluk poppetjes - materiaal - copy - copy - copy - copy - copy - copy - copy - copy
GroepsGeluk poppetjes - materiaal - copy - copy
Inzicht in onzichtbare knelpunten
Inzicht in onzichtbare knelpunten
GroepsGeluk poppetjes - materiaal - copy - copy
GroepsGeluk poppetjes - materiaal - copy - copy - copy - copy
Kijken achter gedrag
Kijken achter gedrag
GroepsGeluk poppetjes - materiaal - copy - copy - copy - copy
GroepsGeluk poppetjes - materiaal
Rust in je groep
Rust in je groep
GroepsGeluk poppetjes - materiaal
GroepsGeluk poppetjes - materiaal - copy
Een fijn pedagogisch klimaat
Een fijn pedagogisch klimaat
GroepsGeluk poppetjes - materiaal - copy
GroepsGeluk poppetjes - materiaal - copy - copy - copy - copy - copy - copy
Dynamiek zichtbaar op tafel
Dynamiek zichtbaar op tafel
GroepsGeluk poppetjes - materiaal - copy - copy - copy - copy - copy - copy
GroepsGeluk poppetjes - materiaal - copy - copy - copy
Vriendschappen in beeld
Vriendschappen in beeld
GroepsGeluk poppetjes - materiaal - copy - copy - copy
GroepsGeluk poppetjes - materiaal - copy - copy - copy - copy - copy
De balans herstellen
De balans herstellen
GroepsGeluk poppetjes - materiaal - copy - copy - copy - copy - copy
GroepsGeluk poppetjes - materiaal - copy - copy - copy - copy - copy - copy - copy
Inzicht in processen
Inzicht in processen
GroepsGeluk poppetjes - materiaal - copy - copy - copy - copy - copy - copy - copy
GroepsGeluk poppetjes - materiaal - copy - copy - copy - copy - copy - copy - copy - copy - copy
Verbindingen ontstaan
Verbindingen ontstaan
GroepsGeluk poppetjes - materiaal - copy - copy - copy - copy - copy - copy - copy - copy - copy
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow