Hoe GroepsGeluk de rust in juf Suzans klas terugbracht
Hoe GroepsGeluk de rust in juf Suzans klas terugbracht Juf Suzan was ten einde raad. Ondanks haar inzet luisterden sommige kinderen niet als ze vroeg om stilte in de klas. Dat verstoorde de rust in de groep en leidde de kinderen af die graag in stilte wilden werken. Sommige drukke kinderen gedroegen zich in de klas ook anders dan daarbuiten, maar gesprekken hierover leidden vaak…
Lees verderVan groepsgedoe naar harmonie in de klas
Van gedoe in de klas naar harmonie in de klas In een klaslokaal ergens in Nederland, waar de muren gevuld waren met tekeningen en waar kinderstemmen een symfonie van energie vormden, begon een opmerkelijke transformatie van gedoe in de klas naar rust en harmonie in de klas. Dit was het resultaat van systemisch werken, een bijzondere aanpak die de dynamiek van de klas zichtbaar en…
Lees verderEr is meer gegeven aan de meiden en meer genomen van de jongens
Meer genomen van de jongens Alle leerlingen en de twee leerkrachten van groep 7/8 geven hun poppetje een plek op het veld. ‘Wat zie je?’, vraag ik aan de groep. Verbaasd kijken de leerlingen en de juffen naar de klas van gevoel. In het midden staan de twee leerkrachten. Om hen heen is het leeg. Links van het midden staan de meiden in een halve…
Lees verderErtussenin
Ertussenin Het is niet de 1e keer in deze klas dat we met GroepsGeluk werken. De kinderen zetten hun poppetjes op bijna dezelfde manier neer als waar we de vorige opstelling mee zijn geëindigd. De groep is wat uitgelaten en een aantal jongens roept harder dan de anderen. Ik vraag hen een schijfje neer te leggen dat symbool staat voor ‘brutaal’. Met veel lol onderling komt…
Lees verderOnrust in de klas
Onrust in de klas Er is veel onrust in de groep. Althans… wanneer juf Sill voor de groep staat ontploft de boel, en wanneer juf Karen voor de groep staat is het rustiger. De leerkrachten hebben al van alles geprobeerd en zitten met de handen in het haar. Tijd om via GroepsGeluk -systemisch werken in de klas- te kijken naar wat er speelt. GroepsGeluk neemt…
Lees verderVolg de leider
Volg de leider De leerkracht werkt voor de allereerste keer met GroepsGeluk. De kinderen kiezen een poppetje en zetten het neer op het groene veld. Wanneer iedereen zijn of haar poppetje geplaatst heeft, vraagt ze: “Wat zie je?” De kinderen, kijken en antwoorden verbaasd: “We zijn allemaal groepjes.” Het is even heel stil. De leerkracht vraagt: “Wil er nog iemand verplaatsen?” Dat willen de kinderen…
Lees verderDe gevangenisdeur
De gevangenisdeur Wanneer er tijdens GroepsGeluk gevraagd wordt. “Hoe is het daar met jouw poppetje?” schieten Ivar de tranen in de ogen. “Tja.. niet zo best”, komt er langzaam uit. Het afgelopen jaar heeft Ivar het zwaar gehad. Op school belandde hij in allerlei conflicten. Rustig reageren is dan best een uitdaging voor een pittige jongen, die genoeg te verwerken heeft gekregen in zijn 15…
Lees verderUit de sloot ermee
Uit de sloot ermee Karlijn en Marieke zijn al vanaf de kleuterklas dikke vriendinnen, maar ze hebben ook regelmatig ruzie. Het liefst lossen ze dit dan op met de poppetjes. Maar het lijkt alsof er toch iedere keer wat blijft hangen, wat blijft broeden. Op een dag waarop er weer een incident is ontstaan, besluit de leerkracht om te werken met ‘Uit de sloot ermee’.…
Lees verderBoosheid laten waar het hoort
Boosheid laten waar het hoort Aan het begin van het schooljaar wordt na een paar weken met GroepsGeluk gewerkt. Bas heeft er absoluut geen zin in, want hij baalt als een stekker in deze voor hem nieuwe klas. Hij merkt dat hij overal geïrriteerd van raakt en krijgt dan ook geen aansluiting met klasgenoten. De poppetjes komen op tafel en Bas legt direct de pictogram…
Lees verder- 1
- 2
- Volgende »