Spring naar content

Hoe GroepsGeluk de rust in juf Suzans klas terugbracht

Juf Suzan was ten einde raad. Ondanks haar inzet luisterden sommige kinderen niet als ze vroeg om stilte in de klas. Dat verstoorde de rust in de groep en leidde de kinderen af die graag in stilte wilden werken. Sommige drukke kinderen gedroegen zich in de klas ook anders dan daarbuiten, maar gesprekken hierover leidden vaak tot niets. Al meerdere malen had ze geprobeerd om met de kinderen in de groep te praten, individuele gesprekjes te voeren en ook sommige ouders hierbij betrokken.

GG_Elke.Still011-2

Coach in de klas

Juf Suzan kwam in contact met GroepsGeluk en nodigde ons uit om in de klas te coachen.

De eerste stappen werden gezet: kinderen kozen een poppetje en deelden op tafel hoe ze zichzelf zagen in de klas ten opzichte van de groep. We creëerden begrip voor elkaar door in een kring te zitten en hierover te praten. Ook werden visuele hulpmiddelen ingezet om gevoelens te delen. Dat maakte het voor de kinderen ineens een stuk makkelijker om dingen kenbaar te maken in de groep. Opvallend was dat zelfs de 'onrustige' kinderen dit deden.

De kinderen kwamen door de vraagstelling van de coach zelf tot inzichten waar ze zich nog helemaal niet van bewust waren. Het werd duidelijk dat deze kinderen niet opzettelijk de rust verstoorden, maar dat ze vaak werden gedreven door verveling, behoefte aan aandacht en sociale druk van de groep.

Ook zagen deze kinderen wat de invloed van hun gedrag was op de andere kinderen in de klas. Dat wat Juf Suzan al zo vaak had geprobeerd, zag ze nu als vanzelf gebeuren. Ze zag als het ware de kwartjes bij alle kinderen vallen.

Samenwerken

In de weken na onze sessie zag ze een opmerkelijke verandering. De kinderen gingen beter met elkaar om en hadden een band met elkaar gekregen. De 'onrustige' kinderen vonden positieve manieren om hun energie te uiten. Ze bedachten ook manieren om meer samen te werken. Dat had Juf Suzan ook al vaker geprobeerd, maar nu kwamen de ideeën van de kinderen zélf.

Verbeterde sfeer

Juf Suzan was opgelucht en blij na afloop. Dit was de feedback die ze na een aantal maanden met ons deelde:

"Wat een verbetering heeft de sessie in de klas gehad. Ze luisteren niet alleen beter naar mij, maar ook naar elkaar. De leerprestaties verbeteren ook. Ik heb me vaak afgevraagd waarom mijn eerdere pogingen niet werkten en deze wel. Ik denk dat het grote verschil hem zit in dat dat de kinderen het zelf zien en ervaren. Het gaat niet zozeer om de inbreng van de begeleider, maar het stellen van de juiste vragen en het gebruik maken van de juiste hulpmiddelen.

Ik heb daarom besloten om mezelf aan te melden voor de GroepsGeluk training, zodat ik in mijn klas altijd op deze manier kan werken. Bedankt!!"

Deel dit bericht via:

Redacteur: Désiree Farro-Joosen

Dit artikel is aangeleverd door Désirée Farro-Joosen, oprichter, trainer en coach voor systemisch werken in het onderwijs, die met veel passie zoveel mogelijk leerkrachten en scholen met GroepsGeluk wil laten werken om het pedagogisch klimaat te verbeteren. Want gelukkige kinderen leren beter.

Gerelateerde berichten

Van groepsgedoe naar harmonie in de klas

In een klaslokaal ergens in Nederland, waar de muren gevuld waren met tekeningen en waar kinderstemmen een...Lees verder
Er is meer gegeven aan de meiden en meer genomen van de jongens

Alle leerlingen en de twee leerkrachten van groep 7/8 geven hun poppetje een plek op het veld....Lees verder
Groepsgeluk-verkleind-8

Over oprichtster Désiree:

Moeder van vier, therapeut, leerkracht en eigenaar van praktijk AllesKids&Co & GroepsGeluk.

Lees meer.. 

Volg ons op

groepsgeluk-poppetjes.jpg

BenieuwD wat we voor jou kunnen betekenen?

Nieuwsbrief ontvangen?

Nieuwsbrief
Ik heb de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring gelezen en ga hiermee akkoord. *

GroepsGeluk verhalen uit de praktijk:

Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Nieuwsbrief
Ik heb de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring gelezen en ga hiermee akkoord. *

Samen de wereld mooier en maken?
Neem gerust contact op om te kijken wat GroepsGeluk voor jou kan betekenen!